Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Forskningsprosjekt om kvalitet på bivirkningsmeldinger

Publisert:

Endringer

OsloMet og DMP skal sammenlikne meldinger om bivirkninger av koronavaksiner fra pasienter, leger og annet helsepersonell. Formålet er å undersøke om informasjon fra ulike kilder utfyller hverandre og bidrar til bedre kvalitet på bivirkningsmeldingene.

Bivirkningsregisteret inneholder meldinger om mistenkte bivirkninger fra helsepersonell, pasienter og pårørende i Norge, og er et viktig verktøy for å overvåke sikkerheten til legemidler etter markedsføring. DMP bruker disse meldingene til å identifisere bivirkningssignaler som må analyseres nærmere for å kunne vurdere om det er nødvendig å gjøre tiltak for å redusere risiko for bivirkninger. Les mer om legemiddelovervåking og Bivirkningsregisteret.

Prosjektet ønsker å sammenligne kvaliteten på bivirkningsmeldinger om samme bivirkningshendelse knyttet til koronavaksiner, innsendt mellom februar 2021 og mars 2023, fra ulike kilder som pasienter, leger og annet helsepersonell. Internasjonal forskning viser at pasienter kan melde viktig og klinisk relevant informasjon. Hypotesen er at forskjellige kilder melder komplementær informasjon, og at samarbeid derfor kan gi bedre kvalitet på bivirkningsmeldingene.

Målet er å identifisere forskjeller i type, kvalitet og relevans av informasjon fra ulike kilder for å vurdere om dette kan ha betydning på det videre arbeidet med legemiddelovervåkingen nasjonalt og internasjonalt. Resultatene kan forbedre prosessen, for eksempel ved å fremme samskriving av meldinger, økt pasientmedvirkning og inkludering av flere perspektiver.

Prosjektet er et samarbeid mellom avdeling farmasi ved OsloMet og DMP, og skal foregå fra oktober 2024 til september 2026. Personvernet til de registrerte ivaretas, og både Sikts personverntjenester og personvernombudet ved OsloMet har blitt rådført. En personvernkonsekvensvurdering er gjennomført for å sikre tilstrekkelig personvern i prosjektet.