Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Andre særskilte krav til oppbevaring av legemidler

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

  • : omtale om oppbevaring av dokumentasjon om legemidler til kliniske utprøvinger er endret fra "Registreringer skal oppbevares i minst 15 år. For øvrig vises det til Forskrift 2009-10-30 nr. 1321 om klinisk utprøving av legemidler til mennesker» til «Dokumentasjonen skal oppbevares i 25 år etter studiens slutt i henhold til EU-forordning 536/2014 (Clinical Trials Regulation)».
  • : Spesifisert hvilke aktører som kan lagre legemidler og at registreringer for oppbevaringsbetingelser for gratis legemiddelprøver skal oppbevares i minst 5 år.

Omtalen gjelder gratis legemiddelprøver og legemidler til kliniske utprøvinger.

Innhold på siden

    Oppbevaring av gratis legemiddelprøver i egne lokaler

    Legemidlene skal oppbevares i lokaler med adgangskontroll (tilgang kun for relevant personell) og under de oppbevaringsbetingelser som er fastsatt for legemidlene. Oppbevaringsbetingelsene skal overvåkes og dokumenteres. Registreringer skal oppbevares i samsvar med EU-GDP, dvs i minst 5 år. For øvrig vises det til bestemmelser om gratisprøver i legemiddelforskriften.

    Kun aktører som har grossisttillatelse fra DMP kan oppbevare legemiddelprøver i egne lokaler. 

    Oppbevaring av legemidler til kliniske utprøvninger

    Legemidler til kliniske utprøvninger skal oppbevares i egne egnede lokaler. Legemidlene skal oppbevares avlåst (med adgangskontroll) og under de oppbevaringsbetingelser som gjelder for legemidlene. Oppbevaringsbetingelsene skal overvåkes og dokumenteres. Dokumentasjonen skal oppbevares i 25 år etter studiens slutt i henhold til EU-forordning 536/2014 (Clinical Trials Regulation). 

    Legemidlene kan oppbevares i apotek, hos tilvirker/grossist eller på utprøverstedene i helsetjenesten.