Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Anbefaling om tilbaketrekking av ▼Ocalivas markedsføringstillatelse

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

  • : Lagt til informasjon om at Den europeiske unions domstol har midlertidig suspendert EU-kommisjonens beslutning om å tilbakekalle den betingede markedsføringstillatelsen for Ocaliva.

Den europeiske unions domstol har midlertidig suspendert EU-kommisjonens beslutning om å tilbakekalle den betingede markedsføringstillatelsen for Ocaliva.

Viktig oppdatering av saken

Ved sin kjennelse av 4. september 2024 i sak T-455/24 R har presidenten for Den europeiske unions domstol midlertidig suspendert EU-kommisjonens beslutning av 30. august 2024 om å tilbakekalle den betingede markedsføringstillatelsen for Ocaliva. Som følge av denne kjennelsen forblir markedsføringstillatelsen for Ocaliva gyldig inntil videre. EMA vil gi ytterligere oppdateringer etter behov.

Se mer informasjon fra EMA.

Bakgrunn

Ocaliva (obetikolsyre) brukes til behandling av voksne pasienter med en type leversykdom kalt primær biliær kolangitt (PBC). Legemiddelet ble midlertidig godkjent i 2016 under forutsetning av at data fra videre studier bekreftet legemiddelets effekt og sikkerhet. Spesielt studien COBALT skulle bekrefte om Ocaliva var mer effektivt enn placebo. Studien klarte ikke å vise at Ocaliva var mer effektivt enn placebo på relevante kliniske utfall.  Etter en samlet vurdering av studier og tilgjengelige data, er nytte-risikoforholdet for Ocaliva vurdert som negativt av den vitenskapelige komitéen (CHMP) i EMA. CHMP anbefaler at den europeiske markedsføringstillatelsen trekkes tilbake. Hvis denne anbefalingen blir bekreftet av EU-kommisjonen, vil Ocaliva ikke lenger være godkjent for bruk i EU/EØS. 

Råd til helsepersonell

  • Ingen nye pasienter skal begynne på Ocaliva utenfor kliniske studier.
  • Behandlingsalternativer skal vurderes for pasienter som allerede går på Ocaliva. 

Melding av mistenkte bivirkninger etter godkjenning av legemiddelet er viktig. Det gjør det mulig å overvåke forholdet mellom nytte og risiko for legemiddelet kontinuerlig. 

Preparatomtale og pakningsvedlegg er oppdatert og det er sendt ut et «Kjære helsepersonell»-brev til hepatologer, gastroenterologer, indremedisinere og immunologer.