Veileder for estetiske klinikker i regelverket for legemiddelreklame
Publisert:
|
Oppdatert:
Endringer
- : Oppdatert etter faglig gjennomgang
Estetiske klinikker som markedsfører behandlinger og tjenester som innebærer behandling med legemidler må sette seg inn i regelverket for legemiddelreklame og forstå når dette kommer til anvendelse ved markedsføring av behandling eller helsetjenester.
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) fører tilsyn med at markedsføring av legemidler er i samsvar med legemiddelloven og legemiddelforskriften. Legemiddelloven kap. 7 angir regelverket for reklame for legemidler. Utfyllende bestemmelser er gitt i legemiddelforskriften kapittel 13.
Legemiddelforskriften § 13-4 forbyr reklame for reseptpliktige legemidler til allmennheten.
Om reklame for legemidler til allmennheten
Med reklame for legemidler forstås enhver form for oppsøkende informasjonsvirksomhet, kampanjer, holdningspåvirkning og andre tiltak som har til hensikt å fremme forskrivning, utlevering, salg eller bruk av legemidler.
Noen eksempler på oppsøkende informasjonsvirksomhet er e-post til klinikkens kunder, innlegg postet på sosiale medier som facebook, instagram, snapchat eller tiktok, profilering på klinikkens nettside, samt annonser i trykte eller digitale tidsskrifter, aviser eller ukeblader.
Med allmennheten forstås alle som ikke tilhører yrkesgruppene lege, tannlege, sykepleier, farmasøyt, optiker eller tannpleier, samt studenter i disse fag.
Når aktører som tilbyr estetisk behandling utøver oppsøkende informasjonsvirksomhet er det forbudt å profilere reseptpliktige legemidler. Dette forbudet gjelder uansett om man i informasjonen benytter handelsnavn (Botox), virkestoff (botulinumtoksin), kodebetegnelser («BTX») eller bilder som illustrerer eller beskriver legemiddelet.
Klinikker som tilbyr behandling med botulinumtoksin, deoksykolsyre eller andre reseptpliktige legemidler kan gjøre tilgjengelig prislister på sine nettsider, forutsatt at prislistene ikke inneholder noen påstander om legemiddelet, jf. legemiddelforskriften § 13-2 første ledd bokstav e.
Det følger også av EU-dom C‑316/09 at det kan være tillatt å gjøre tilgjengelig lenker til legemiddelets pakningsvedlegg, preparatomtale eller annen objektiv ikke-salgsfremmende informasjon på klinikkens nettside, såfremt informasjonen kun er tilgjengelig for den som selv søker etter denne.
Spørsmål og Svar
Kan jeg markedsføre en behandling hvor det benyttes et reseptpliktig legemiddel?
Ved markedsføring av behandlinger og helsetjenester må relevant lovverk følges, bl.a. markedsføringsloven, helsepersonelloven, samt forskrift om markedsføring av kosmetiske inngrep. Noen produkter (f.eks. «fillers») omfattes av regelverket for medisinsk utstyr.
Hvis markedsføringen inkluderer tekst eller bilder som klart viser hvilke legemidler som benyttes, og dermed reelt sett markedsfører ett eller flere legemidler, vil legemiddelloven §§ 19 til 21 og legemiddelforskriften kapittel 13 om reklame for legemidler være gjeldende.
Det er forbudt å markedsføre reseptpliktige legemidler til allmennheten.
Kan det i markedsføringen benyttes andre ord for å beskrive botulinumtoksin?
Nei. Bruk av kodeord som «toksin», «BTX», «bot.tox» eller lignende i markedsføringen er ulovlig.
Kan man markedsføre behandling som innebærer bruk av et legemiddel utenfor godkjent indikasjon/bruksområde?
Legemiddelloven og legemiddelforskriften regulerer ikke markedsføring av helsetjenester og behandlinger, med mindre markedsføringen inneholder tekst eller bilder som klart viser hvilke legemidler som benyttes. Markedsføring av reseptpliktige legemidler til allmennheten er forbudt, uavhengig av hvilken bruk av legemiddelet som markedsføres.
Kan man omtale f.eks. Botox i prislister?
Klinikker som tilbyr behandling med botulinumtoksin, deoksykolsyre eller andre reseptpliktige legemidler kan gjøre tilgjengelig prislister på sine nettsider, forutsatt at prislistene ikke inneholder noen påstander om legemiddelet.
Kan man ha kampanjer med f.eks. rabattert pris på behandling med Botox?
Nei. Botox er et reseptpliktig legemiddel, og det er forbudt å markedsføre reseptpliktige legemidler til allmennheten.
Kan vi informere våre faste kunder om at vi behandler med Botox?
Dersom klinikken proaktivt informerer sine kunder om at de behandler med Botox vil det være oppsøkende informasjonsvirksomhet og dermed ulovlig reklame for et reseptpliktig legemiddel.
Den informasjonen som gis til den enkelte kunde eller pasient i forbindelse med behandlingen anses normalt ikke som reklame.
Er all omtale av reseptpliktige legemidler forbudt?
Det er tillatt å gjøre tilgjengelig lenker til legemiddelets pakningsvedlegg, preparatomtale eller annen objektiv ikke-salgsfremmende informasjon på klinikkens nettside, såfremt informasjonen kun er tilgjengelig for den som selv søker etter denne.
Kan DMP sjekke at markedsføringen min er OK?
DMP veileder i regelverket for legemiddelreklame, men kan ikke forhåndsgodkjenne reklame.
Utover fattede vedtak kan DMP heller ikke uttale seg om lovligheten av en spesifikk reklame.
Kommersielle aktører har et selvstendig ansvar for å gjennomgå alle sine markedsføringskanaler for å vurdere om disse er i tråd med reklameregelverket for legemidler. Uvitenhet om regelverket fritar ikke for ansvar.
Hva skjer hvis DMP avdekker ulovlig legemiddelreklame?
Her kan du lese om hvordan vi følger opp ulovlig reklame.