Veterinary Medicine Safety Day er et samarbeid mellom det europeiske legemiddelkontoret EMA, Europeisk veterinærorganisasjon (FVE) og nasjonale legemiddelmyndigheter. Dagen skal arrangeres hvert år fremover. Tema for årets markering er betydningen av å melde bivirkninger.
Flere bivirkningsmeldinger bidrar til tryggere legemidler
- I Norge har vi i flere år sett nedgang i antall bivirkningsmeldinger for legemidler brukt til dyr. Den utviklingen ønsker vi å snu. Mer informasjon om bivirkninger bidrar til riktigere bruk av legemidler som er på markedet, understreker Hanne Bergendahl, seniorrådgiver i DMP.
Legemidler godkjennes etter en grundig vurdering sikkerhet, effekt og kvalitet. Noen bivirkninger oppdages først når legemiddelet brukes på større og mer sammensatte grupper av dyr enn de som deltok i studiene før legemiddelet ble godkjent. Derfor er det viktig at legemidler overvåkes så lenge de er i bruk.
- Hvis nye bivirkninger oppdages, kan tiltak iverksettes, for eksempel at nye advarsler legges til i produktinformasjonen, påpeker Bergendahl.
I svært sjeldne tilfeller blir veterinærlegemidler suspendert eller trukket fra markedet.
Last ned plakat som kan skrives ut og henges opp i klinikker
Hva skal meldes?
- Alle mistenkte bivirkninger hos dyr etter bruk av et legemiddel:
- uønsket effekt
- manglende effekt
- bivirkninger ved bruk utenfor godkjent indikasjon (off-label).
- bivirkninger ved bruk av legemidler beregnet på mennesker
- Bivirkninger hos mennesker som har blitt eksponert for legemidler til dyr eller behandlede dyr.
- Miljøhendelser, høye restkonsentrasjoner i matvarer og mistanke om overføring av smittestoffer.
Hvem kan melde?
Dyreeiere bør henvende seg til veterinær/fiskehelsebiolog dersom de har mistanke om at deres dyr har fått bivirkninger etter bruk av et legemiddel.
Veterinærer og fiskehelsebiologer har meldeplikt, jf. forskrift om legemidler til dyr § 10-1.