Godkjenningsfritak for legemidler til dyr
Publisert:
|
Oppdatert:
Endringer
- : Sendt ut e-postvarsel.
- : Innhold og oppsett er gjennomgående endret. Innhold fra PDF-dokument med informasjon til veterinærer og fiskehelsebiologer er integrert i resten av teksten på siden. Tydeliggjort kriterier for å få innvilget søknad, hva rekkefølgen i kaskaden innebærer og hva som er forskrivers ansvar. Ny informasjon om at ufullstendige søknader heretter blir avslått.
- : Oppdatert informasjon om saksbehandlingstid.
For å bruke legemidler som ikke har markedsføringstillatelse i Norge, må veterinær eller fiskehelsebiolog søke om godkjenningsfritak. DMP kan innvilge søknader hvis det ikke finnes et legemiddel i Norge med tilsvarende virkestoff eller bruksområde.
Innhold på siden
Når må det søkes om godkjenningsfritak?
Veterinær eller fiskehelsebiolog skal som hovedregel bruke legemiddel med markedsføringstillatelse (MT) til dyr i Norge. DMP kan innvilge søknader om godkjenningsfritak dersom det ikke finnes et egnet legemiddel på det norske markedet med tilsvarende virkestoff eller bruksområde. Ved bruk av legemidler som ikke er markedsført, har behandler et særlig ansvar for å sikre at bruken er forsvarlig jfr. Forskrift om legemidler til dyr §4.1
Det er ikke nødvendig å søke godkjenningsfritak for bruk av legemidler godkjent til mennesker i Norge.
Dette er de viktigste kriteriene for å få innvilget en søknad om godkjenningsfritak:
- Det må foreligge en konkret begrunnelse for hvorfor det ikke kan brukes et annet legemiddel som er markedsført i Norge og som er godkjent for det aktuelle bruksområdet hos den samme dyrearten.
- Valg av legemiddel må være i samsvar med i rekkefølgen i behandlingskaskaden
- Så langt det er mulig må det brukes legemiddel med markedsføringstillatelse i EU/EØS.
- Søknader om antibiotika skal som hovedregel gjelde enkeltdyr.
- MRL-status må være i orden hvis søknaden gjelder matproduserende dyr
Hvilke legemidler kan forskrives på godkjenningsfritak?
Ved søknad om godkjenningsfritak er veterinær og fiskehelsebiolog ansvarlig for at behandlingskaskaden følges. Dette innebærer at man skal velge et legemiddel som er godkjent til dyr i EU/EØS før et legemiddel som er godkjent til mennesker i EU/EØS.
Vi anbefaler at veterinær eller fiskehelsebiolog søker i Union Product Database (UPD) for å finne opplysninger om legemidler som er godkjent til dyr i EU/EØS og i hvilke land de er godkjent.
Søk i UPD for å finne legemidler som er godkjent til dyr i EU/EØS
Du kan kontakte apotek for hjelp og råd dersom du ikke finner et egnet legemiddel eller nødvendige opplysninger i UPD om legemiddelet du søker godkjenningsfritak for.
Legemidler med markedsføringstillatelse i land utenfor EU/EØS
DMP innvilger kun unntaksvis søknader om legemidler til dyr som bare har markedsføringstillatelse i land utenfor EU/EØS. Søknader innvilges bare til den spesifikke dyrearten og indikasjonen legemiddelet er godkjent til i det aktuelle landet. Søknader om slike legemidler må være spesielt godt begrunnet og forklare hvorfor det ikke kan benyttes et legemiddel som er godkjent til dyr eller mennesker i EU/EØS.
Regelverket tillater ikke lenger bruk av legemidler godkjent til mennesker i land utenfor EU/EØS, og søknader om slike legemidler blir som hovedregel avslått.
Søknad for legemidler som er unntak krav om MT
Det finnes enkelte legemidler som i utgangspunktet ikke omfattes av krav om markedsføringstillatelse, men der det likevel er nødvendig med en tillatelse fra DMP for å kunne rekvirere de aktuelle legemidlene, jf. forskrift om legemidler til dyr § 4-4.
Dette gjelder:
- Inaktiverte immunologiske legemidler til dyr, framstilt fra patogene organismer eller andre antigener isolert fra ett eller flere dyr i en epidemiologisk enhet og tiltenkt bruk på dette eller disse dyrene i samme epidemiologiske enhet, eller på ett eller flere dyr i en enhet med en bekreftet epidemiologisk forbindelse (autogene vaksiner)
- Legemidler til dyr, som inneholder autologe eller allogene celler eller vev som ikke har gjennomgått en industriell prosess, og som er tilvirket utenfor Norge
- Legemidler til dyr, fremstilt på grunnlag av radioaktive isotoper
- Legemidler til behandling av enkeltpasient eller enkeltbesetning, der legemidlets sammensetning må tilpasses hvert individ eller hver besetning
- Apotekfremstilte legemidler som er tilvirket utenfor Norge
Benytt søknadsskjemaet i Altinn også for slike søknader.
Medisinsk begrunnelse
Generelt må søknaden inneholde tilstrekkelig informasjon til at DMP kan vurdere om det er et medisinsk behov for å bruke legemiddel uten markedsføringstillatelse i Norge.
Det er viktig at søknaden inneholder en begrunnelse på hvorfor det markedsførte legemiddelet ikke kan brukes. Det er ikke en tilstrekkelig begrunnelse at “legemiddel/virkestoff ikke er på markedet i Norge” dersom et annet legemiddel/virkestoff er godkjent for det aktuelle bruksområdet hos den samme dyrearten.
Rekkefølge for valg av legemidler i kaskaden
Ved valg av legemiddel til behandling av dyr gjelder rekkefølgen for som er beskrevet i behandlingskaskaden i forordning (EU) 2019/6) artikkel 112-114).
Overordnet er rekkefølgen denne:
- Legemiddel som er godkjent til aktuell dyreart og indikasjon
- Legemiddel godkjent til annen dyreart eller indikasjon
- Legemiddel kun godkjent til mennesker
- Apotekfremstilte legemidler
- Legemiddel som er godkjent utenfor EU/EØS til aktuell dyreart og indikasjon
Legemidler godkjent i Norge skal velges før legemidler godkjent i EU/EØS.
Mattilsynet har utarbeidet en veileder for mer informasjon om behandlingskaskaden.
Forenklet versjon av kaskaden
Ikke-matproduserende dyr (se artikkel 112 for fullstendig tekst):
- Et legemiddel til dyr, som er godkjent i Norge eller i et EU-/EØS-land til bruk på samme dyreart eller en annen dyreart, for samme indikasjon eller en annen indikasjon.
- Dersom det ikke finnes noe legemiddel til dyr som nevnt under 1), et legemiddel til mennesker (norsk eller fra et EU-/EØS-land)
- Dersom det ikke finnes noe legemiddel som nevnt under 1) eller 2), et apotekfremstilt legemiddel til dyr.
- Den ansvarlige veterinæren kan, dersom det ikke er noe legemiddel tilgjengelig som nevnt over, unntaksvis behandle et ikke-matproduserende dyr med et legemiddel til dyr som er godkjent i et tredjeland for samme dyreart og samme indikasjon. Dette gjelder likevel ikke immunologiske legemidler.
Matproduserende landdyr (se artikkel 113 for fullstendig tekst):
- Et legemiddel til dyr, som er godkjent i Norge eller i et EU-/EØS-land til bruk på samme matproduserende landdyrart eller en annen matproduserende landdyrart, for samme indikasjon eller en annen indikasjon.
- Dersom det ikke finnes noe legemiddel til dyr som nevnt under 1), et legemiddel til dyr som i Norge er godkjent til bruk på en ikke-matproduserende dyreart for samme indikasjon.
- Dersom det ikke finnes noe legemiddel til dyr som nevnt under 1) eller 2), et legemiddel til mennesker (norsk eller fra et EU-/EØS-land.
- Dersom det ikke finnes noe legemiddel som nevnt i bokstav 1), 2) eller 3), et apotekfremstilt legemiddel til dyr.
- Den ansvarlige veterinæren kan, dersom det ikke er noe legemiddel tilgjengelig som nevnt over, unntaksvis behandle et matproduserende dyr med et legemiddel til dyr som er godkjent i et tredjeland for samme dyreart og samme indikasjon. Dette gjelder likevel ikke immunologiske legemidler.
Matproduserende akvatiske dyr (se artikkel 114 for fullstendig tekst):
- Et legemiddel til dyr som er godkjent i Norge eller i et EU-/EØS-land til bruk på samme eller en annen matproduserende akvatiske art, for samme indikasjon eller en annen indikasjon.
- Dersom det ikke finnes noe legemiddel til dyr som nevnt under 1), et legemiddel til dyr som i Norge eller i et EU-/EØS-land er godkjent til bruk på en matproduserende landdyrart.
- Dersom det ikke finnes noe legemiddel til dyr som nevnt under 1) eller 2), et legemiddel til mennesker (norsk eller fra et EU-/EØS-land.
- Dersom det ikke finnes noe preparat som nevnt under 1), 2) eller 3), et apotekfremstilt legemiddel til dyr.
- Den ansvarlige veterinæren eller fiskehelsebiologen kan, dersom det ikke er noe legemiddel tilgjengelig som nevnt over, unntaksvis behandle matproduserende akvatiske dyr med et legemiddel til dyr som er godkjent i et tredjeland for samme akvatiske dyreart og samme indikasjon. Dette gjelder likevel ikke immunologiske legemidler.
Strenge krav til bruk av antibakterielle midler
Antibiotika skal brukes forsvarlig og det er strenge krav til begrunnelsen i søknad om godkjenningsfritak for langtidsvirkende og bredspektrede antibakterielle midler. Søknader om antibiotika godkjennes som hovedregel kun til enkeltdyr.
Hver søknad blir vurdert individuelt, og DMP godkjenner ikke søknader med generelle indikasjoner/begrunnelser.
Matproduserende dyr – MRL-status må være i orden
Alle farmakologisk aktive stoffer i legemidler du benytter/forskriver må være tillatt til matproduserende dyr. Se vår temaside om legemidler og mattrygghet.
Du er selv ansvarlig for å bare bruke tillatte legemidler til produksjonsdyr samt å sette tilstrekkelig lange tilbakeholdelsestider. Tilbakeholdelsestider ved bruk av kaskaden er angitt i forordning (EU) 2019/6, artikkel 115.
Skjema og innsending av søknad
Alle søknader om godkjenningsfritak skal sendes elektronisk via Altinn, med unntak av søknader om godkjenningsfritak for autogene vaksiner. Disse søknadene skal sendes på epost. Se mer informasjon om søknad for autogene vaksiner.
Skjema
Veiledning til utfylling av skjema
Opplysninger om rekvirent
Navn, e-postadresse og telefonnummer blir automatisk fylt inn i nettskjemaet fra det som er lagt inn i din personlige profil i Altinn.
Preparatsøk
I preparatsøk må du trykke på «Søk»-knappen for å starte søket. Hvis du trykker «Enter», hopper du til neste side i skjemaet. Legemiddeldatabasen inneholder mye informasjon, og det oppstår derfor noen ganger et tidsavbrudd ved søk. Dersom du ikke får noen treff ved første søk, prøv å trykke på «Søk»-knappen en gang til.
Preparatsøk henter ut preparatnavn, produsent, virkestoffnavn og legemiddelform dersom dette er tilgjengelig i databasen. Kontroller at opplysningene om legemiddelform og styrke stemmer med det preparatet du ønsker å søke om. Hvis opplysningene ikke er tilgjengelige, må du fylle inn dette manuelt.
Dersom du ikke finner legemidlet du skal søke godkjenningsfritak for, fyller du inn opplysningene om preparatet manuelt i feltene under. Søk i UPD for å undersøke om et legemiddel har markedsføringstillatelse i EU/EØS, og i hvilke land.
Spesifisert mengde må angis
Du kan maksimalt søke om godkjenningsfritak for en mengde legemiddel som tilsvarer inntil ett års forbruk. Spesifiser den totale mengden i en målenhet som f.eks. ml, gram eller antall tabletter, ikke antall pakninger. Du er ikke bundet til å rekvirere eller skrive resept på hele den innvilgede mengden. For noen legemidler innvilger vi bare begrensede mengder, eller bare til enkeltdyr/enkeltbesetninger (f.eks. langtidsvirkende antibakterielle midler eller A-preparater).
Dyreart
Dersom du ikke finner dyrearten du skal søke til i nedtrekksmenyen, velger du «Annet», og fyller inn dyreart manuelt i tekstfeltet som dukker opp. Du kan fjerne dyrearter ved å klikke på den blå pilen til venstre, og velge «Fjern dyreart».
Begrunnelse
Ved valg av begrunnelse B, «Mangler godkjent legemiddel til søkt indikasjon/dyreart», forutsettes det at rekvirent i samråd med apotek har undersøkt dette grundig.
Det oppfordres til å gjøre et ATC-søk på legemiddelsøk.no, eller i felleskatalogen.no før innsending av søknad. Her kan du sjekke om det finnes markedsførte preparater med samme ATC-kode som for preparatet du søker om. Du kan også søke på indikasjonen i Felleskatalogen. Dersom det finnes alternativer på markedet til aktuell dyreart og indikasjon, skal du ikke velge alternativ B, men alternativ A. Det er da viktig å begrunne hvorfor du ikke kan bruke de markedsførte preparatene. Du må begrunne godt selv om de markedsførte preparatene ikke inneholder samme virkestoff som det du søker om.
Innsending
Skjemaet signeres og sendes inn på normal måte i Altinn. Du får en kvittering i innboksen i Altinn som bekrefter at søknaden er mottatt av DMP. Denne kvitteringen inkluderer et saksnummer.
Utskriftsversjon
Når du har sendt inn søknaden, vil det være en utskriftsversjon tilgjengelig. Utskriftsversjonen inneholder alle sidene i søknadsskjemaet, og blir derfor ofte på ganske mange sider. Den siste siden i utskriftsversjonen er en oppsummering, og kan f.eks. skrives ut eller lagres som pdf-fil på datamaskinen, dersom du ikke ønsker å lagre eller skrive ut alle sidene.
Hastesøknader - kun i spesielle tilfeller
Saksbehandlingstiden for søknader sendt via Altinn er vanligvis under 10 virkedager. I helt spesielle tilfeller kan veterinæren sende en forespørsel om hastebehandling av den innsendte søknaden. Det kan være aktuelt for eksempel hvis pasienten trenger øyeblikkelig behandling.
Forespørselen sendes på epost til spesielt-godkjenningsfritak-vet@dmp.no. Vennligst oppgi saksnummeret som søknaden din fikk ved innsendelse.
Søknader blir bare hastebehandlet dersom veterinæren har gitt en medisinsk begrunnelse for hvorfor hastebehandling er nødvendig.
Søknadsbehandling
Saksbehandlingstiden er normalt under 10 virkedager og i noen tilfeller kortere.
Du får svar på søknaden på e-postadressen som er oppgitt i e-postfeltet i søknadsskjemaet. Dersom du ikke har fått svar i løpet av 10 dager, bør du sjekke søppelboksen.
Ufullstendige søknader blir avslått
Søknader med ufullstendige eller feil opplysninger blir avslått. DMP har tidligere hatt rutine for retur av søknader som mangler vesentlig informasjon. Denne praksisen er nå endret, slik at ufullstendige og feilaktig utfylte søknader avslås. Søker må derfor sende en ny søknad om godkjenningsfritak som inkluderer nødvendig og korrekt informasjon dersom dette er årsaken til avslaget.