Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Varsling til DMP om kritikkverdige forhold på varslers arbeidsplass

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har lagt til rette for at eksterne kan varsle oss om kritikkverdige forhold innenfor vårt forvaltningsområde.

Innhold på siden

    Å kunne melde fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen er en viktig rettighet i norsk arbeidsliv. Faste og midlertidig ansatte, læringer, studenter og praksiskandidater kan varsle om kritikkverdige forhold på sin arbeidsplass.

    Varsler om kritikkverdige forhold er viktige informasjonskilder for DMPs tilsynsfunksjon, og vi er takknemlige for alle varsler vi mottar. Vi vurderer alle eksterne varsler vi får.  

    DMPs varslingskanal gjør det mulig for deg å varsle dersom du har kjennskap til, eller mistanke om uakseptable forhold. 

    Hva innebærer varsling?

    Å varsle er å si fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen til noen som direkte eller indirekte kan ha myndighet til å gjøre noe med det. 

    Kritikkverdige forhold forstås som brudd på:

    • lover og regler og/eller 
    • virksomhetens interne etiske retningslinjer og/eller
    • brudd på etiske normer som er bredt forankret i samfunnet  

    Slik varsler du 

    Når du varsler via varslingsskjemaet, varsler du via en kryptert nettløsning. Når du sender inn et varsel via skjemaet, vil varslet mottas av og behandles av DMPs varslingslag for videre vurdering og behandling. 

    Skjema

    Rett til anonymitet

    Når DMP mottar et varsel har mottaker taushetsplikt. Det vil si at ansatte i DMP som behandler varslet  skal hindre at andre, både i og utenfor DMP, får kjennskap til varslers navn eller andre indentifiserende opplysninger. 

    Taushetsplikten innebærer også at opplysningene skal holdes hemmelig også overfor partene i saken og dens representanter. Når varslet registreres i vårt arkivsystem vil dette merkes med «unntatt offentlighet».

    Varsleren kan løse offentlige myndigheter fra taushetsplikten med et skriftlig samtykke som kan dokumenteres.  

    Anonym varsling 

    Du kan velge å varsle anonymt. Du vil da få tildelt et brukernavn og passord slik at du på et senere tidspunkt kan logge deg inn for å kommunisere med saksbehandler helt anonymt. Som anonym kan du få tilsendt brukernavn og passord på SMS eller e-post, og det er ikke mulig å spore deg etterpå.  

    Vern mot gjengjeldelse  

    Etter arbeidsmiljøloven § 2 A-4 har ansatte som varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen et lovfestet vern mot gjengjeldelse. Det er virksomhetens ansvar å sikre at varsleren ikke utsettes for behandling som kan ses på som en reaksjon på varslingen. Dersom arbeidsgiver ikke følger dette, kan det medføre rett til oppreisning og erstatning, jf. arbeidsmiljøloven § 2A-5. Du kan lese mer om dette her: Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) - Kapittel 2 A. Varsling - Lovdata