Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Risiko for å utvikle ny kreftsykdom etter CAR T-celleterapi

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Det er rapportert om pasienter som har utviklet ny kreftsykdom etter behandling med kreftlegemidler av typen CAR T. Pasienter som har brukt disse legemidlene bør overvåkes for ny kreftsykdom resten av livet.

Legemidlene ▼Carvykti, ▼Kymriah, ▼Tecartus og ▼Yescarta  er kreftlegemidler av typen CAR T. CAR T-celleterapi er en avansert form for immunterapi og brukes blant annet ved noen former for akutt blodkreft (B-celle akutt leukemi). Ved CAR T-celleterapi omprogrammeres en type immunceller kalt T-celler, til å gå til angrep på og drepe kreftceller.

Det er rapportert om pasienter som har utviklet ny kreftsykdom i T-celler etter behandling med CAR T-celleterapi. Dette oppstod i løpet av uker og opptil flere år etter administrering av CAR T-celleterapier. 

Råd til leger/helsepersonell

Sekundære maligniteter av T-celleopprinnelse er rapportert etter behandling av hematologisk kreft med BCMA- eller CD19-rettet CAR T-celleterapier

  • Pasienter som behandles med CAR T-celleterapier bør overvåkes for sekundære maligniteter resten av livet.
  • DMP ber om at behandlende onkolog eller hematolog formidler informasjon om sekundær malignitet til pasientenes fastleger.