Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Forsyningsproblemer i 2023

Publisert:

Endringer

Forsyningsproblemer med legemidler er økende i hele Europa, og skyldes oftest utfordringer med produksjonen, råstoffmangel eller større salg enn forventet. Forsyningen avhenger også av kommersielle prioriteringer fra store internasjonale firmaer.

Mangelsituasjoner løses ofte ved at pasienten får utlevert et annet likeverdig legemiddel, en annen styrke eller pakningsstørrelse, eller ved at DMP åpner for bruk av utenlandske pakninger. 

Færre meldinger i 2023  

Legemiddelfirmaene har meldeplikt til DMP dersom de ser at det kan bli forsyningsproblemer til det norske markedet. I 2023 fikk vi 1403 slike meldinger på legemidler til mennesker. Det er en nedgang fra 2022. For 15 prosent av meldingene i 2023 var det nødvendig å gi tillatelser til salg av utenlandske pakninger, mot 17 prosent i 2022.  

En melding om forsyningsproblemer betyr ikke nødvendigvis at pasienter blir direkte berørt. I de fleste tilfellene får pasientene den behandlingen de trenger. I noen tilfeller må pasientene imidlertid gå over til annen behandling. I 2023 var dette tilfelle for 9 % av meldingene vi fikk fra firmaene mot 17% i 2022.  

- Forsyningskjeden er kompleks, det er derfor vanskelig å identifisere enkeltårsaker til nedgangen. Vi hadde noen utfordrende mangelsituasjoner som rammet større pasientgrupper i fjor også, sier overlege Ingrid Aas.

Mangelsituasjoner som har preget 2023  

DMP jobber aktivt for å forebygge og håndtere mangelsituasjoner. Godt samarbeid med andre aktører gjør at de fleste mangelsituasjoner løses. Noen saker er allikevel vanskeligere å løse enn andre. Høsten 2023 hadde vi en alvorlig mangel på lisdeksamfetamin til behandling av ADHD. Originalprodusenten forventet generisk konkurranse og nedjusterte sine leveranser til Norge, samtidig som ny generikaleverandør var forsinket. Mange pasienter ble rammet og måtte bytte behandling, eller ble stående uten.  

Det har i lang tid vært forsyningsproblemer på GLP-1-analogen Ozempic til behandling av diabetes type 2. Mangelsituasjonen gjelder flere land i Europa, og utfordringene forventes å vedvare i 2024.  

Mange kvinner ble også rammet av mangel på hormonplaster til behandling av overgangsplager.  

Antibiotikaforsyningen er sårbar  

I perioder har forsyningsproblemer på flere ulike typer antibiotika skapt utfordringer. I løpet av høsten 2023 var det forsyningsproblemer på Apocillintabletter, og mikstur og tabletter med erytromycin. Dette løste seg imidlertid uten større konsekvenser for pasienter og helsetjenesten. 

Forsyningen av smalspektret og eldre antibiotika er sårbar, fordi markedet for disse legemidlene er lite og produsentene er få. I 2023 økte vi derfor prisen på en gruppe eldre antibiotika, for å redusere risikoen for at de forsvinner fra det norske markedet. 

Råd til pasienter  

  • Ikke vent med å gå på apoteket til du er helt tom for medisiner  
  • Du kan søke på apotekenes nettsider om de har din medisin på lager  
  • Du kan be apoteket sjekke om andre apotek kan ha medisinen din  
  • Si ja til alternativer du blir tilbudt på apoteket. Du kan stole på at medisinen er den samme selv om pakningen ser annerledes ut.  
  • Ikke kjøp flere pakninger enn du trenger. Hamstring gjør mangelsituasjoner verre.  
  • Du kan be apoteket kontakte legen din dersom det er behov for å bytte behandling  
  • Følg råd fra lege og apotek  

Les mer: Forsyningsproblemer med legemidler - årsaker og tiltak 

Se flere nyheter