Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

GLP-1-analoger og konklusjon om risiko for aspirasjon under narkose

Publisert:

Endringer

Aspirasjonspneumoni blir ikke ført opp som bivirkning ved bruk av GLP-1-analoger, men preparatomtalen får advarsel om en mulig økt risiko for aspirasjon under narkose.

GLP-1-analoger er legemidler som er godkjent for behandling av diabetes type 2 (Victoza, Trulicity og Ozempic) og for vektkontroll sammen med diett og fysisk aktivitet (Saxenda og Wegovy).  

Aspirasjonspneumoni er lungebetennelse som kan oppstå når mageinnhold kommer over i luftveiene. 

Føres ikke opp som bivirkning 

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har konkludert med at det ikke er dokumentert at bruk av GLP-1-analoger gir økt risiko for aspirasjons-pneumoni i forbindelse med narkose.  Aspirasjons-pneumoni blir derfor ikke ført opp på listen over bivirkninger under punkt 4.8 i preparatomtalene.  

Det er kjent at behandling med GLP-1-analog medfører at magesekken tømmes langsommere etter måltid. Det er derfor en mulig økt risiko for at mat fra magesekken kan komme over i luftveiene under narkose – noe som i sin tur kan medføre lungebetennelse (aspirasjons-pneumoni).   

Sikkerhetskomiteen (PRAC) i EMA har derfor avgjort at det skal komme en advarsel under punkt 4.4 i preparatomtalen for å gjøre helsepersonell som gir anestesi oppmerksom på dette.  

Pasienter som behandles med GLP-1 analoger  og skal gjennomgå en planlagt operasjon, bør informere legen om at de bruker denne typen legemidler.  

Se informasjon hos EMA: Meeting highlights from the Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) 8-11 July 2024

Se flere nyheter