Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Kortere tidsbruk på metodevurderinger i 2024

Publisert:

Endringer

DMP har over lengre tid jobbet målrettet sammen med helseforetakene og leverandørene med å få ned tidsbruken i systemet for Nye metoder. Det har gitt resultater.

DMP gjennomfører metodevurderinger på oppdrag fra de regionale helseforetakene som driver sykehusene gjennom systemet Nye metoder.  En metodevurdering er en kartlegging av om nytten av en ny behandling står i rimelig forhold til kostnaden, med tanke på sykdommens alvorlighet. Den er et viktig faglig grunnlag for prioritering i helsetjenesten, før nye medisinske produkter skal tas i bruk og finansieres av det offentlige.

God utvikling

Gjennomsnittlig tidsbruk for DMPs leveranser av metodevurderinger til Nye metoder i 2024 var 240 dager mot 316 dager i 2023. For kreftlegemidler brukte vi i gjennomsnitt 188 dager og for andre sykehuslegemidler 309 dager.

- Dette er en god utvikling, men tidsbruken vår skal videre ned. Dette er særlig viktig og utfordrende på sykehuslegemidler for sjeldne tilstander, hvor det ofte er svak dokumentasjon og få kliniske eksperter som vi er avhengig av å få gode råd fra, sier områdedirektør Einar Andreassen i DMP.

Ved årsskiftet var det tilnærmet ingen kø av metodevurderinger som ventet på saksbehandling.

Tenke nytt

Ventetid på dokumentasjon fra leverandør utgjør fortsatt en stor del av den totale tidsbruken i Nye metoder.  Ved årsskiftet var det 98 saker der DMP ventet på dokumentasjon fra legemiddelfirma. 

 - Det er viktig at legemiddelindustrien jobber med sin andel, siden den utgjør over halvparten av tiden i Nye metoder-systemet. Vi ser at det er stor variasjon mellom legemiddelfirmaene, så her tenker vi det er forbedringsmuligheter. Vi jobber gjerne sammen med industrien om å tenke nytt og finne løsninger, fortsetter Andreassen.

Nordisk samarbeid

Norge samarbeider med de andre nordiske landene om helseøkonomiske vurderinger av nye legemidler. Det skjer gjennom Joint Nordic HTA-Bodies, JNHB, tidligere kjent som FINOSE. I 2024 ble det levert tre saker i dette samarbeidet. Erfaringer hittil viser at samarbeidet effektiviserer vurderingsprosessene og korter ned saksbehandlingstiden. Selv om de tre sakene var komplekse, var tidsbruken i snitt kortere enn normalt, med 119, 123 og 147 dager.

- Vi jobber for å øke andelen helseøkonomiske analyser i internasjonalt samarbeid og særlig det nordiske. Vi opplever dessverre at legemiddelindustrien er lite interessert i dette samarbeidet og håper interessen vil øke fremover, sier Andreassen. Han legger til at DMP har vært en pådriver i Norden for å styrke og formalisere slikt samarbeid.

Forbedring i Nye metoder

Totalt leverte DMP 95 metodevurderinger og andre beslutningsgrunnlag til Nye metoder i 2024. Det var fem flere enn året før og 19 flere enn i 2022.

Effektiviseringsarbeidet de siste årene har gitt resultater og skyldes hovedsakelig fire tiltak:

  • Anmodningsordningen, der leverandørene selv initierer metodevurdering.
  • Tidlig faglig vurdering av medisinske spesialister i RHF-ene.
  • Innføring av PD-L1-hemmere uten metodevurdering.
  • Effektivisering av arbeidsprosesser i DMP

Om tallene fra Nye metoder

Nye metoder har nå publisert sin årsrapport, hvor DMPs gjennomsnittlige saksbehandlingstid for metodevurderinger beskrives til 266 dager. Dette datautvalget gjelder for de sakene der Beslutningsforum tok en beslutning i 2024. Tilsvarende gjennomsnittstall, som vil inngå i DMPs årsrapport, er på 240 dager. Vårt datagrunnlag gjelder alle metodevurderinger DMP har levert til Nye metoder i 2024, uavhengig av om Beslutningsforum tok beslutning i løpet av 2024.  Dette er grunnen til at disse tallene er litt forskjellige. Flere av sakene DMP avsluttet i 2024 er fortsatt til prisforhandling, og de kommer i statistikken til Nye metoder i 2025.

Nye oppgaver i 2024

Fra 1. januar 2024 overtok DMP ansvaret for metodevurdering av medisinsk utstyr og fullstendige metodevurderinger fra Folkehelseinstituttet (FHI). 

DMP leverte tre metodevurderinger av medisinsk utstyr i 2024 til Nye metoder.  I samarbeid med FHI fullførte vi også tre fullstendige metodevurderinger som ble påbegynt før oppgaven ble flyttet fra FHI til DMP.   

Blå resept

For folketrygdfinansierte legemidler (blåresept) gjorde DMP 15 metodevurderinger. Gjennomsnittlig tidsbruk på disse sakene var i fjor 111 dager sammenlignet med 290 dager i 2023. Den forskriftsfestede fristen er 180 dager.

I tillegg leverte vi 26 metodevurderinger uten tilsendt dokumentasjon som grunnlag for egne refusjonsvedtak for legemidler som finansieres av Folketrygden. Vi gjorde også 107 pris- og refusjonsvedtak for legemidler på blå resept.