Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

MedSafetyWeek: Vær bevisst på bivirkninger

Publisert:

Endringer

Legemidler som brukes i Norge er godt undersøkt i studier. Likevel kan de gi bivirkninger. Denne uken går 85 land sammen for å øke bevisstheten om bivirkninger i kampanjen MedSafetyWeek.

Initiativet kommer fra Uppsala Monitoring Centre (UMC) som samarbeider med WHO for å fremme pasientsikkerhet ved bruk av legemidler.

Når pasienter får plager som ikke enkelt kan forklares, og samtidig bruker legemidler, er det viktig å vurdere om det er grunn til å mistenke bivirkninger. I en studie fra 2022 fant man at i underkant av 20 prosent av alle innleggelser på akuttmottaket på Diakonhjemmet sykehus skyldtes bivirkninger og feilbruk av legemidler.  

Meldeplikt

Helsepersonell har meldeplikt ved mistanke om at ett eller flere legemidler har gitt:

  • dødelige eller livstruende bivirkninger, 
  • bivirkninger som har gitt varige alvorlige følger, eller 
  • uventede eller nye bivirkninger som ikke omtalt i preparatomtalen

RELIS arrangerer webinar for helsepersonell 8. november  – «Legemiddelbivirkninger – ut fra mørket og inn i preparatomtalen».  Formålet er å stimulere helsepersonell til å melde dersom de mistenker bivirkninger ved legemiddelbruk.

Din melding bidrar til tryggere legemiddelbruk

Hvis du opplever plagsomme bivirkninger, bør du ta kontakt med lege eller farmasøyt på apotek. De kan gi deg gode råd og melde det som en bivirkning dersom de mistenker at plagene kan skyldes legemiddelbruk.

Bivirkningsmeldinger bidrar til tryggere legemiddelbruk. Mistanke om nye, uventede og alvorlige bivirkninger er viktigst. Meld heller en gang for mye enn en gang for lite!

 

Bilde som viser symboler i kampanjen

Se flere nyheter