Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Risiko for meningiom ved bruk av høye doser medroksyprogesteron

Publisert:

Endringer

Det er økt risiko for meningiom ved bruk av høye doser av medroksyprogesteronacetat (MPA), hovedsakelig etter langvarig bruk over flere år.

I Norge er medroksyprogesteronacetat tilgjengelig som injeksjonsvæske (Depo-Provera) og tabletter i lavere doser (Provera og Indivina) til bruk ved gynekologiske indikasjoner, inkludert prevensjon og endometriose. 

Resultater fra en fransk studie viser at det er økt risiko for meningiomer ved høye doser MPA, det vil si orale preparater på 100 mg eller mer, og alle injiserbare formuleringer.

Meningiom er en sjelden og vanligvis godartet tumor som oppstår i hjernehinnene. Tegn og symptomer på meningiom kan være uspesifikke og kan inkludere

  • synsendringer
  • hørselstap eller tinnitus
  • tap av luktesans
  • hodepine som forverres over tid
  • hukommelsestap
  • anfall/kramper eller svakhet i armer og/eller bein

Meningiomer er vanligvis godartede, men kan gi opphav til alvorlige symptomer, og det kan bli nødvendig med kirurgiske inngrep.

Det er foreløpig ikke sett økt risiko for meningiom ved bruk av lave doser (< 100 mg) MPA eller ved bruk av kombinasjonsprodukter med  MPA.

Råd til leger

For bruk av MPA ved prevensjon og andre ikke-onkologiske indikasjoner:

  • Legemidler som inneholder høye doser av medroksyprogesteronacetat (MPA) er kontraindisert hos pasienter som tidligere har fått påvist  meningiom.
  • Dersom en pasient som behandles med høye doser MPA får påvist meningiom, skal behandlingen seponeres.

For bruk av MPA ved onkologiske indikasjoner (MPA er ikke godkjent for onkologiske indikasjoner i Norge):

  • Dersom en pasient som behandles med høye doser av medroksyprogesteronacetat får påvist meningiom, skal behovet for fortsatt behandling revurderes, med en grundig gjennomgang av nytte-risiko hos hver enkelt pasient.
  • Pasienter som behandles med høye doser medroksyprogesteronacetat skal overvåkes nøye for tegn og symptomer på meningiom, i henhold til klinisk praksis.

Meld bivirkninger!

Melding av mistenkte bivirkninger etter godkjenning av legemidlet er viktig. Det gjør det mulig å overvåke forholdet mellom nytte og risiko for legemidlet kontinuerlig. 

Preparatomtale og pakningsvedlegg er oppdatert og det er sendt ut et «Kjære helsepersonell»-brev allmennleger, gynekologer, jordmødre, helsesøstre som kan forskrive prevensjonsmidler, samt alle apotek for å informere om denne risikoen.